De grachten in! Recept voor een grachtentocht(je)

Stap 1. Regel een ervaren stuur, vraag toestemming aan het bestuur en schrijf een boot af. Spreek met 2 of 4 roeiers af.

Stap 2. Benodigdheden: kaart van Amsterdam, informatie over stremmingen (op dit moment door de Noord-Zuidlijn: Singelgracht ter hoogte van de Ferdinand Bolstraat, Droogbak (bij CS)), versnaperingen voor onderweg, optioneel: fototoestel met touwtje, pikhaal, peddel, lampje, weerbericht en bijbehorende kleding en zonnebrandolie.

Stap 3. Oefen nog op de Amstel de volgende manoeuvres: riemen intrekken (let op de hoek van het blad in verband met snoeken), noodstop, volle kracht strijken (met oprijden en het roertje strak op 0 graden) en ronden met oprijden.

Stap 4. Neem even de vaarregels door: rondvaartboten hebben voorrang en nemen dat ook. Pleziervaart heeft geen voorrang, maar weet dat niet. Rechthoekige verbodsborden betekenen meestal hetzelfde als op de weg. Stuurboordwal houden. Sluis: groen licht invaren (let op de pijl sport, dat zijn wij). Ga niet te hard door een brug, want je kan vaak niet zien wat er achter vaart.

Stap 5. Plan een leuke route. Een voorbeeldroute van ongeveer 1½ à 2 uur: rondje NeMo: Amstel tot voorbij Stopera, sb tot aan Oosterdok, om Nemo heen varen sb. Aan stuurboord langs Scheepvaartmuseum (bb aanhouden) de Nieuwe Vaart op, dan eerste mogelijkheid sb, eerste mogelijkheid bb, langs Artis, tweede mogelijkheid bb de Nieuwe Prinsengracht op tot aan de Amstel (bb is links en sb is rechts).

Stap 6. Boot ontdoen van eventuele verpakkingen van versnaperingen.

Veel plezier!